Project Description

The goal was to marry the living room of this renovated historic home back to its beauty and glamour with a sense of modernity. I wanted to highlight the bones of the space by making the fireplace the centerpiece of the room, create a cultivated experience, and add visual interest throughout.

Highlights of what we did:

  • Retile the fireplace surround and paint the wall above the mantle a warm white to emphasize the fireplace.
  • The room had too many sconces with two of them at the bay window, those two were permanently removed and the existing sconces were upgraded to industrial-style lighting.
  • Layer an additional area rug at the fireplace to add texture in a light hue to brighten the floor space in comparison to the large oriental rug.

Note: I went back to the client’s home in 2016 to design their dining room and update their foyer. Photos were posted on our Instagram and Facebook pages.

Photographer: Patrick Cline

Project Details

Client: The Newlyweds and Their New House
Location: Upper Montclair, NJ
Year Built: 1920
Year of Project Completion: 2015

Client Testimonial

As a wannabe interior designer (with no talent) and a busy career woman, I knew who to turn to when my living room needed some…umm, personality. Beth took the time to not only conduct a formal consultation upfront but to really get to know me and my husband – our lifestyle, differences in design style, and understand my “vision.” Beth designed a living room space that is warm, inviting, practical, impressive – and most importantly personal!

I appreciate that Beth was always accessible, transparent and a pleasure to work with. We talked often and laughed along the way. She made the living room come to life with interesting prints (hello fireplace tile!), eclectic chotchkies, and seamlessly incorporated some of our most-prized travel memories.

Beth exceeded my expectations while managing to my budget. I was so pleased withthe outcome that we later revamped my dining room which is now one of my favorite rooms in the house.

– Tayla Mahmud